Önkormányzat

2023.11.07. 17:30

Megtörtént, amitől Balmazújvárosban sokan tartottak: nem utalt bért az önkormányzat

Ferenczi Mária a portálunknak korábban elmondta, a képviselők fele addig nem tudja elfogadni a rendeleteket, amíg nem látják át, hogy mire és hogyan lett felhasználva a település tavalyi, közel hatmilliárdos kiadása.

Bekecs Sándor

A polgármester nemrég lakossági fórumon próbálta tisztázni a helyzetet

Forrás: Napló-archív

A mai napig nem fogadta el Balmazújváros önkormányzatának képviselő-testülete a 2022. évi költségvetés módosítását, valamint a tavalyi évi költségvetés zárszámadási rendeletét. Bő egy hónappal ezelőtt jelent meg a sajtóban, hogy ha a helyzet nem változik, októberben tud utoljára bért fizetni az önkormányzat. A tizedik havi illetményeket november 3-án kellett volna megkapniuk a dolgozóknak, a teljesítés azonban sem akkor, sem azóta nem történt meg.

Továbbra is ott tartunk, hogy nincs fizetés. Körülbelül 600 millió forintunkat visszatartják és mintegy 300 millió forintot kellene kifizetnünk. Előbbihez viszont nem férünk hozzá hat önkormányzati képviselő miatt, akik továbbra sem hajlandóak elfogadni sem a tavalyi költségvetési rendelet módosítását, sem annak zárszámadását. Nincs pénz a bérekre, sem az intézmények működtetésére

 – mondta Hegedüs Péter a közösségi oldalára november 7-én feltöltött videójában. Hozzátette, a folyószámlahitel felhasználásához pedig fedezetre lenne szüksége az önkormányzatnak, amely szintén nem áll rendelkezésre.

A videó megjelenése után egy képviselőknek címzett levelet is posztolt. Ebben megerősítette, hogy a 2023. októberi illetményeket továbbra sem fizette ki az önkormányzat, viszont a Kúria egyelőre nem rendelte el azt, hogy a vármegyei kormányhivatal alkossa meg a szükséges rendeleteket, így a képviselő-testületnek még lehetősége van azok elfogadására. 

Van mód a bérek rendezésére?

Nem sokkal később Ferenczi Mária önkormányzati képviselő is közzétett egy bejegyzést: a csatolt fotón egy folyószámlahitel-szerződés részlete látható, mely szerint a szerződéses ügyfél fizetési számláján 150 millió forint hitelkeret áll rendelkezésre egészen 2023. december 20-ig. Ezen hitel felhasználási célja az átmeneti likviditási problémák kezelése.

 – Ha és amennyiben a folyószámlahitel-keret az alábbi számlán valóban rendelkezésre áll még, ha a polgármester a lakossági fórumon igazat mondott, akkor a dolgozók fizetését azonnal ki lehet és ki kell fizetni! – fűzte hozzá a képviselő. 

Arról, hogy miért nem fogadja el a képviselő-testület a kérdéses rendeleteket, korábban itt írtunk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában